Słodka droga do raka piersi
7 stycznia 2016, 14:12Wysoka zawartość cukru w zachodniej diecie zwiększa ryzyko raka piersi i jego przerzutów do płuc.
Czarna herbata także jest prebiotykiem i może pomóc w odchudzaniu
4 października 2017, 09:30Wszyscy znają już prozdrowotny wpływ herbaty zielonej. Teraz okazuje się, że czarna sprawdza się równie dobrze; zawarte w obu rodzajach herbaty polifenole zmieniają bowiem mikrobiom jelit.
Kauczuk na łące
28 września 2011, 09:48Być może mniszek lekarski jest nadzieją i alternatywą dla produkcji w przemyśle gumowym. Światowy popyt na kauczuk jest obecnie w 90% zaspokajany produkcją z drzew kauczukowych, przede wszystkim z Azji Południowo-Wschodniej.
Cukry dodane z napojów przyspieszają pierwszą miesiączkę
29 stycznia 2015, 07:23Dziewczynki, które piją dużo słodkich napojów, wcześniej przechodzą pierwszą miesiączkę.
Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia
16 listopada 2015, 10:35Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.
Bogaty w białko i sól obfity posiłek powoduje większą senność
22 listopada 2016, 11:43Badania na muszkach owocowych (Drosophila melanogaster) wykazały, że wyższa zawartość soli i białka w posiłku, a także jego większa objętość prowadzą do silniejszej senności i dłuższych drzemek.
Niebieska kukurydza na zespół metaboliczny
12 stycznia 2017, 13:06Ekstrakt z niebieskiej odmiany kukurydzy poprawia wiele wskaźników w szczurzym modelu zespołu metabolicznego - donosi zespół dr Rosy Iseli Guzmán Gerónimo z Universidad Veracruzana.
Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.
Zachodnia dieta przeprogramowuje status immunologiczny i zwiększa ryzyko ciężkiej sepsy
14 lutego 2019, 05:11Bogata w cukier i tłuszcze zachodnia dieta zwiększa ryzyko ciężkiej sepsy i zgonu.
Jak nietoperze walczą ze skutkami upojenia
13 kwietnia 2007, 10:09Upijać się mogą nie tylko ludzie, ale i zwierzęta, np. słonie czy nietoperze po spożyciu sfermentowanych owoców. Poruszanie się po stałym lądzie czy w powietrzu w takim stanie jest niebezpieczne, dlatego tak istotne są sposoby neutralizowania skutków intoksykacji. Naukowcy odkryli, że nietoperze zjadają np. w tym celu określone cukry owocowe.